Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gruzínští karaimové

 

Státní archiv Autonomní republiky Krym  - Dokument číslo 965
 
11. srpen roku 1905
 
Na základě informací z tisku se Duchovní Rada dozvěděla, že Jeho Jasnost, pan Místodržící Kavkazského kraje vydal  povolení otevřít ve městě Tiflis (od roku 1936 Tbilisi - poznámka překladatele) karaimskou synagogu.
 
S ohledem na skutečnost, že karaimské synagogy v Rusku, s výjimkou Západního kraje, podléhají jurisdikci Duchovní Rady, a protože nevíme o existenci karaimské komunity ve městě Tiflis, která by mohla žádat o povolení zřídit si synagogu, dovoluje si Duchovní Rada pokorně požádat Vaší Jasnost, aby informovalo Radu, zdali skutečně vydalo nařízení o otevření karaimské synagogy ve městě Tiflis, kdo o zřízení požádal a jaká karaimská komunita se tam nachází.
 
 
24. květen roku 1906
 
Taurické a Oděské karaimské Duchovní Radě
 
Kancelář odpovídá Duchovní Radě, na dotaz číslo 501, který podala 11. září minulého roku, že hlavní Kavkazské vedení v červenci stejného roku skutečně povolilo karaimům žijícím ve městě Tiflis zřídit si modlitební dům v budově, která se nachází v Zarabašské ulici a patří Varvaře Bugurevičové.
Povolení bylo vydáno na základě žádosti představitelům Tifliské Gubernie, kterou podal zástupce tifliských karaimů kupec druhého tifliského cechu Jakub Anukaoglu.
Karaimská komunita ve městě Tiflis čítá asi 70 duší, a do zřízení modlitebny ve výše zmíněném domě, vykonávali místní karaimové své náboženské obřady v domě Davida Ibrahimoglu.
 

tbilisi_01.jpg

Historická část města Tbilisi, ve které se nacházela karaimská modlitebna - autor snímku Roman Aleev